افزایش رقابت و انگیزه بقا بسیاری از کارگزاری ها را بر آن داشته که فعالیت های خود را بر تولیدات اساسی و پلتفرم های نوین متمرکز کنند. تولیداتی که فروش بسیار زیادی را ایجاد و عامل محوری در طرحهای توسعه سازمان محسوب می گردد. هر کسب و کار برای رشد و بقا باید طرحی برای توسعه داشته باشد، داشتن محصولی خوب که نیاز بازار را به خوبی شناسایی و خلأ موجود را با متد نوین و آینده نگر برطرف نماید.
نگاه مدیریت نوین به کاستی ها، نگاهی از جایگاه خلاقیت است که نیازها و خلأهای موجود در بازار سرمایه حکم سکوی پرتاب و نوآوری را برای آنها به ارمغان می آورد. منش آینده نگری مدیران موفق کارگزاری ها در سالیان اخیر سبب گردیده شاهد نوآوری در ساختار بازار سرمایه باشیم. یکی از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شده انجام معاملات اجتماعی در بازار سرمایه ایران می باشد.
کارگزاری با تعریف و ایجاد نوع جدیدی از حساب در سازمان خود، اطلاعات معاملات مشتریان حرفه ای و علاقه مند به شرکت در این طرح را همراه با شرایطی همچون: میزان سرمایه اولیه، مدت زمان مشارکت، میزان سود دریافتی و ... که از سمت معامله گر حرفه ای بیان می شود، در اختیار سایر مشتریان خود قرار می دهد. سایر مشتریان با بررسی آمار معاملات و حق انتخاب چندین معامله گر، اجازه کپی نمودن اتوماتیک معاملات معامله گران حرفه ای را بر روی حساب خود به کارگزار می دهند. هم معامله گر و هم دنبال کننده معامله گر هر دو می بایست مشتری یک کارگزاری باشند.